Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 1803-16
31 Οκτωβρίου, 2019Σε πλήρη ετοιμότητα το ελαιουργείο του ΑΣ Συκολόγου
6 Νοεμβρίου, 2019Χάρη στο έδαφος, το κλίμα και τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τον Βιάννο Ηρακλείου Κρήτης έχει συμπεριληφθεί στα προϊόντα ΠΟΠ της ΕΕ
Η προστασία της ποιότητάς του είναι ένα έργο το οποίο χρειάζεται τη φροντίδα και το σεβασμό όλων μας. Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΣ Συκολόγου υπενθυμίζει σε όλους τους ελαιο-παραγωγούς της περιοχής τα εξής:
- Αρχικά ελέγξτε αν οι ελιές σας είναι έτοιμες για συγκομιδή. Θυμηθείτε ότι οι υπερώριμες ελιές χάνουν τη φρουτώδη γεύση τους, ενώ οι πολύ πρώιμες μπορεί να έχουν φρουτώδη γεύση αλλά χάνουν στις αποδόσεις.
- Προγραμματίστε τον χρόνο συγκομιδής, ώστε να επιτύχετε τις βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου. Ο προγραμματισμός αυτός θα σας βοηθήσει να βρείτε και έγκαιρα «χέρια» για το μάζεμα της ελιάς.
- Χρησιμοποιήστε ελαιοδίχτυα και ελαιοραβδιστικά τα οποία είναι κατάλληλα για την ελιά και πληρούν τους κανονισμούς ασφάλειας τροφίμων.
- Κάντε προσεκτική χρήση του μηχανολογικού σας εξοπλισμού κατά το στάδιο της συγκομιδής καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος διαρροής λιπαντικών (π.χ λίπανση της αλυσίδας) και της επαφής τους με τον ελαιόκαρπό ή τα δίχτυα. Για τη λίπανση του μηχανολογικού σας εξοπλισμού είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε λιπαντικά φυτικής προέλευσης.
- Καλό θα είναι να μην αναμειγνύετε ελιές που μαζεύονται από το έδαφος με άλλες που συλλέγονται με άλλη μέθοδο, διότι έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα του παραγόμενου λαδιού.
- Κατά τη μεταφορά του ελαιόκαρπου στο ελαιοτριβείο είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιείτε γιούτινους σάκους ή πλαστικά κιβώτια κατάλληλα για αυτή την χρήση. Αποφύγετε να συμπιέζετε τον ελαιόκαρπό ιδιαίτερα κατά την τοποθέτηση του στους σάκους, διότι με αυτό τον τρόπο τραυματίζετε τον καρπό.
- Φροντίστε ο χρόνος που μεσολαβεί από το χωράφι (συγκομιδή) μέχρι την ώρα της έκθλιψης του ελαιοκάρπου να είναι ο ελάχιστος δυνατός, διότι η μακρόχρονη παραμονή σε ζεστό και υγρό περιβάλλον προκαλεί σημαντική υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιολάδου.
Ας μεριμνήσουμε όλοι για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών κατά τη συγκομιδή και έκθλιψη για να έχουμε και αυτή την χρονιά ένα ελαιόλαδο με λαμπερό και πρασινοκίτρινο χρώμα, όπως αρμόζει στο ελαιόλαδο ΠΟΠ Βιάννος.