Αποτελέσματα πρόσκλησης για το έργο: ΔΙΧΤΥΩΝ ΕΛΑΙΟΣΥΛΛΟΓΗΣ
9 Αυγούστου, 2020Σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου για το 2020
27 Αυγούστου, 2020Πρόσφατη μελέτη παρουσιάζει τον οικονομικό αντίκτυπο του βακτηρίου Xylella fastidiosa από την πιθανή μελλοντική γρήγορη εξάπλωση του στις μεγάλες χώρες παραγωγής ελαιολάδου (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα). Στο πλαίσιο της μελέτης κατασκευάστηκε ένα οικονομικό μοντέλο, το οποίο συνδύασε δεδομένα κλίματος με προσομοιώσεις εξάπλωσης της νόσου .
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής πάνω από 84 φυτά ξενιστών για τον παθογόνο παράγοντα ο οποίος όπως είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί το σύνδρομο ταχείας παρακμής στα ελαιόδεντρα αλλά και σε πολλά άλλα είδη φυτών.
Η ευρωπαϊκή ελαιοκομία στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξάπλωσης της ασθένειας (σύνδρομο της ταχείας παρακμής της ελιάς) θα μετρούσε απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ.
Για την Ισπανία υπολογίζεται ότι μια πιθανή ζημιά θα άγγιζε σχεδόν τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για την Ιταλία και την Ελλάδα οι απώλειες θα έφταναν στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και 2 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Τα παραπάνω ποσά υπολογίστηκαν σε έναν χρονικό ορίζοντα 50 ετών λόγω της αργής ανάπτυξης των ελαιόδεντρων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι σχεδόν όλες οι περιοχές παραγωγής είναι ευπαθείς σε μόλυνση από το βακτήριο, με την Ελλάδα να παρουσιάζει τις μικρότερες οικονομικές βλάβες. Αυτό φαίνεται ότι οφείλεται σε ένα βασικό παράγοντα, που είναι η θάλασσα, καθώς αποτρέπει την εξάπλωση μεταξύ των περιοχών παραγωγής.
Το γεγονός αυτό αποτελεί λύση «κλειδί» για την αποφυγή της εμφάνισης της νόσου στην Κρήτη. Η θέση της Κρήτης στον χάρτη, καθιστά δυσχερή την εισαγωγή του βακτηρίου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι παραγωγοί να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και
- να ελέγχουν τα φυτά τους για τυχόν παρουσία συμπτωμάτων
- να αγοράζουν φυτικό υλικό το οποίο συνοδεύεται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας
- να επικοινωνούν άμεσα με τη ΔΑΟΚ ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (2813 407920 -21) ή με το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας-Βακτηριολογίας, ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, (2810 379459) σε περίπτωση υποψίας παρουσίας της ασθένειας.