Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Δ.IV.1 ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ
11 Νοεμβρίου, 2021Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη βιολογική γεωργία
17 Φεβρουαρίου, 2022O ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΥΚΟΛΟΓΟΥ ως επίσημα αναγνωρισμένη Οργάνωση Παραγωγών στον Τομέα Ελαιόλαδου υλοποιεί για την περίοδο 2021-2022 πρόγραμμα εργασίας ΟΕΦ στο πλαίσιο των Καν. (ΕΕ) 611/2014 και 615/2014.
Αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία που αποκόμισε από την υλοποίηση του προηγούμενου Προγράμματος Εργασίας, ο Συνεταιρισμός επιχειρεί να ενισχύσει περαιτέρω τα δυνατά του σημεία και να αμβλύνει τις αδυναμίες του καλύπτοντας κατά τον πληρέστερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες του.
Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
- Ο μετριασμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ελαιοκαλλιέργειας
- Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων
- Η βελτίωση της ποιότητας παραγωγής του ελαιολάδου
- Η ενίσχυση της υποδομής για την ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου
- Η διάδοση πληροφοριών
Για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες δράσεις:
- Πιλοτική παρακολούθηση πληθυσμού ωφέλιμων εντόμων: Η δράση των ωφέλιμων εντόμων είναι σημαντική γιατί περιορίζει τους πληθυσμούς των επιζήμιων εχθρών, συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος. Η ελαιοκαλλιέργεια θεωρείται ιδιαίτερα πρόσφορη για την εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης λόγω του ότι μεγάλος αριθμός των εντόμων που την προσβάλλουν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τη δράση πολλών ωφέλιμων οργανισμών.
- Εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης: Η δραστηριότητα αφορά στη συνέχιση της εφαρμογής του μοντέλου της ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πρότυπου Agro 2.2 από το σύνολο των μελών της ΟΕΦ με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος.
- Εφαρμογή προγράμματος κατάρτισης παραγωγών στον αγρό: Η δράση έχει ως στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών κατάρτισης των μελών της ΟΕΦ σε διάφορες καλλιεργητικές τεχνικές στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιοκάρπου και κατ’ επέκταση του ελαιολάδου σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
- Εφοδιασμός παραγωγών με εξοπλισμό: Η δραστηριότητα αφορά στην προμήθεια νέου εξοπλισμού από την ΟΕΦ ο οποίος θα παραχωρηθεί στους παραγωγούς προς χρήση στο πλαίσιο της προσπάθειας που αναπτύσσεται για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής, συγκομιδής και μεταφοράς του ελαιοκάρπου μέχρι το ελαιουργείο με απώτερο σκοπό τον περιορισμό των παραγόντων που οδηγούν σε υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής.
- Βελτίωση συνθηκών παραγωγής και αποθήκευσης ελαιολάδου: Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης του προγράμματος αποδίδεται σημαντικό βάρος στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του ελαιουργείου και του χώρου αποθήκευσης των δεξαμενών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας παραγωγής και αποθήκευσης του ελαιολάδου.
- Ηλεκτρονικό Σύστημα Ιχνηλασιμότητας ελαιοτριβείου: Το συγκεκριμένο σύστημα θα καλύψει τα στάδια από την συγκομιδή του ελαιοκάρπου έως και την πώληση του ελαιολάδου, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα ενδιάμεσα στάδια αποθήκευσης, ελαιοποίησης και δεξαμενισμού.
- Λειτουργία συστήματος διαχείρισης της ιχνηλασιμότητας στο ελαιοτριβείο σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22005:2007: Πρόκειται για μια από τις βασικότερες δράσεις το προγράμματος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας η οποία προωθεί εκτός των άλλων και σημαντικά μέτρα που σχετίζονται άμεσα με την Ιχνηλασιμότητα Τροφίμων. Το διεθνές πρότυπο ISO22005:2007 εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση από επιχειρήσεις τροφίμων για την τεκμηρίωση της εφαρμογής των αρχών ιχνηλασιμότητας. Η ΟΕΦ προγραμματίζει τη συνέχιση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τη διατήρηση της συμμόρφωσης της με τις απαιτήσεις του προτύπου και κατ’ επέκταση της σχετικής πιστοποίησης
- Λειτουργία συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων στο ελαιοτριβείο σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2018: Η νέα έκδοση του προτύπου ISO 22000:2018 αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο τρόπο την ασφάλεια και τη ποιότητα του τροφίμου σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας, από τη παραγωγή έως την κατανάλωση, και βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές σχεδιασμού και ανάπτυξης HACCP και στο CODEX ALIMENTARIUS.
- Ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης χαρακτηριστικών ελαιολάδου: Η ΟΕΦ στο πλαίσιο της παρακολούθησης της ποιότητας του ελαιολάδου που παράγει θα διενεργεί ετησίως αναλύσεις ελαιόλαδων για την ποιότητα και την γνησιότητά τους, στο στάδιο της παραλαβής τους, καθώς και στα τελικά προϊόντα. Τα είδη των αναλύσεων που θα διενεργηθούν θα προσδιοριστούν από την ΟΕΦ βάσει των εμπορικών προδιαγραφών και ποιοτικών συμμορφώσεων που ισχύουν. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα αξιολογούνται κατάλληλα για τον εντοπισμό των αιτιών στην περίπτωση που αποκλίνουν από τα θεσπισμένα όρια.
- Επικοινωνιακή προβολή προγράμματος: Η δραστηριότητα αφορά στην ενίσχυση επικοινωνιακής προβολής της δραστηριότητας της ΟΕΦ μέσω της διάχυσης πληροφοριών. Το ενημερωτικό/ πληροφοριακό υλικό που θα αξιοποιηθεί για την προβολή του προγράμματος καλύπτει γνωστοποιήσεις ενεργειών της Διοίκησης της ΟΕΦ και Τεχνικών Συμβούλων, δεδομένα και πληροφορίες που προκύπτουν από την εφαρμογή των επιμέρους δραστηριοτήτων και πληροφορίες που αναδεικνύουν εξελίξεις του ευρύτερου περιβάλλοντος, οι οποίες συνδέονται με το έργο της ΟΕΦ