Δελτίο γεωργικής προειδοποίησης για την ελιά
31 Ιανουαρίου, 2020Η κυκλική οικονομία στην πράξη
26 Φεβρουαρίου, 2020Η μελλοντική εικόνα του τομέα ελαιολάδου της ΕΕ μέχρι το 2030 σκιαγραφείται με την πρόσφατη μελέτη της ΕΕ (DG AGRI). Η εικόνα που διαμορφώνεται αναμφίβολα αναδεικνύει μια κατάσταση η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας καθησυχάζει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συντακτικής ομάδας η παραγωγή ελαιολάδου μέχρι το 2030 αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 400.000 τόνους. Η αύξηση αυτή αναμένεται να προκύψει κυρίως λόγω της αύξησης των αποδόσεων και δευτερευόντως λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Στην αύξηση αυτή ωστόσο η συνεισφορά της Ελλάδας αναμένεται να είναι μηδενική!
Όσον αφορά στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο ελαιοκομικός τομέας μέχρι το 2030 δεν είναι άλλη από τη διαδοχή στις ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις.
Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εκμεταλλεύσεων με μέγεθος μικρότερο των 50 στρεμμάτων. Το ποσοστό αυτό κινείται κοντά στο 60%. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι το 70% των κατόχων των εκμεταλλεύσεων αυτών είναι άνω των 55 ετών διαμορφώνει μια κατάσταση μάλλον ανησυχητική. Ανησυχητική ως προς την υιοθέτηση νέων πρακτικών αλλά και ως προς την ανάληψη επενδύσεων εκσυγχρονισμού.
Αναφορικά με την κατανάλωση και οι εξαγωγές ελαιολάδου αναμένεται να υπάρξει μια αύξηση η οποία όμως δεν αναμένεται να είναι σημαντική. Πιο συγκεκριμένα στις παραγωγικές χώρες της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) αναμένεται να συνεχιστεί η μείωση της κατανάλωσης (με μικρότερο ωστόσο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν), στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα δημιουργηθεί μια αυξητική τάση όπως και στις εξαγωγές.
Αν αναλογιστούμε όμως α) ότι το 50% της εγχώριας παραγωγής καταναλώνεται εντός των συνόρων μας, β) ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό κατευθύνεται χύμα στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες (Ιταλία και Ισπανία και γ) ότι μια μικρή μόνο ποσότητα της τάξης των 20.000 τόνων εξάγεται προς Τρίτες Χώρες προκύπτει ότι πολύ δύσκολα θα ωφεληθεί η Χώρα μας από τη συνολική αύξηση στην κατανάλωση.
Από τα τρία αυτά στοιχεία προκύπτει ότι προκειμένου να διατηρήσει την όποια ανταγωνιστικότητα διαθέτει η ελληνική ελαιοπαραγωγή θα απαιτηθούν σημαντικές τομές