Χρόνος έναρξης συγκομιδής ελαιοκάρπου
26 Οκτωβρίου, 2020Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την ειδική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών
14 Νοεμβρίου, 2020Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020 ξεκίνησε η λειτουργία του ελαιουργείου του ΑΣ Συκολόγου.
Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Συκολόγου έχοντας ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες μηχανολογικές βελτιώσεις από την προηγούμενη χρονιά και έχοντας παραλάβει σύγχρονη συσκευή για την εκτίμηση της οξύτητας του ελαιολάδου είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους παραγωγούς της περιοχής.
Ο ΑΣ Συκολόγου εστιάζοντας συνεχώς στην παραγωγή ελαιόλαδου εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, και αυτή τη χρονιά συνιστά στους ελαιοπαραγωγούς να ακολουθήσουν βασικές συμβουλές-οδηγίες για τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας του ελαιόλαδου ΠΟΠ Βιάννος.
- Προγραμματίστε την ελαιοσυλλογή στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού, έτσι ώστε να υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας και απόδοσης ελαιολάδου.
- Αποφύγετε να αφήσετε για μεγάλη περίοδο τους καρπούς πάνω στα δέντρα, γιατί θα έχει ως αποτέλεσμα περιορισμένη ανθοφορία των δέντρων την επόμενη χρονιά.
- Μαζέψτε πρώτα τους καρπούς που πέφτουν πρόωρα στο έδαφος (χαμάδες) λόγω προσβολών ή ξηρασίας, ώστε να μην αναμειχθούν με τους άλλους γιατί δίνουν λάδι κατώτερης ποιότητας.
- Αποφύγετε το ραβδισμό των δέντρων και το κλάδεμα με βροχερό καιρό, δημιουργούνται πληγές που είναι πολύ επικίνδυνες για μολύνσεις των δέντρων από καρκίνωση
- Χρησιμοποιήστε εξοπλισμό (δίχτυα ελαιοσυλλογής, βέργες κτλ) ο οποίος είναι κατάλληλος για την συγκομιδή και πληροί τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, όρια για τους φθαλικούς εστέρες.
- Χρησιμοποιείστε κατάλληλα λιπαντικά φυτικής προέλευσης για τη λίπανση του μηχανολογικού εξοπλισμού.
- Φροντίστε να γίνεται προσεκτική χρήση του εξοπλισμού κατά τη συγκομιδή για την αποφυγή διαρροής λιπαντικού και επαφής του με τον ελαιόκαρπο ή τα δίχτυα συλλογής και τους σάκους.
- Αποφύγετε τους τραυματισμούς του ελαιοκάρπου και το πάτημα κατά τη συγκομιδή.
- Μεταφέρετε τον ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο το συντομότερο δυνατό για την αποφυγή υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, με την βοήθεια πλαστικών τελάρων ή διάτρητων σάκων.