Έδαφος, ένας πολύτιμος πόρος που χρειάζεται φροντίδα
5 Δεκεμβρίου, 2020Δελτίο γεωργικής προειδοποίησης για την ελιά
26 Φεβρουαρίου, 2021Ο ΑΣ Συκολόγου στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΟΕΦ που έχει υλοποιήσει έχει προμηθευτεί μια συσκευή μέτρησης ελαιοπεριεκτικότητας και μιας συσκευής μέτρησης της οξύτητας στον ελαιόκαρπο. Πρόκειται για δύο σύγχρονες συσκευές οι οποίες όχι μόνο μπορούν να εξυπηρετήσουν τη λειτουργία της κοινής άλεσης που ο συνεταιρισμός εφαρμόζει, αλλά και τον προσδιορισμό βασικών παραμέτρων που έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για το εισόδημα του παραγωγού.
Είναι προφανές ότι ο κάθε παραγωγός θέλει μεγάλη ποσότητα ελαιόκαρπου που να περιέχει πολύ λάδι με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά (χαμηλή οξύτητα, θετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κλπ). Μέχρι τώρα οι παραγωγοί αποφάσιζαν το χρόνο έναρξης της συγκομιδής βασιζόμενοι σε παρατηρήσεις οι οποίες αφορούσαν κυρίως στο χρώμα του καρπού.
Πλέον μπορούν με αξιόπιστο τρόπο να προσδιορίσουν τον χρόνο έναρξης της συγκομιδής βασιζόμενοι και σε μετρήσεις τις οποίες μπορεί να προσφέρει ο Συνεταιρισμός χάρη στον σύγχρονο εξοπλισμό που πλέον διαθέτει.
Πιο συγκεκριμένα, προσκομίζοντας μικρό δείγμα καρπού από οποιοδήποτε χωράφι του μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να γνωρίζει την περιεκτικότητά του σε λάδι αλλά και την οξύτητά του. Η αξία των πληροφοριών είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς:
- Το ιδανικό στάδιο συγκομιδής δεν είναι το ίδιο σε όλα τα χωράφια. Κατά κανόνα οι καρποί στους ορεινούς ελαιώνες ωριμάζουν αργότερα συγκριτικά με τους πεδινούς λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών. Οι καρποί των δέντρων με μικρή παραγωγή ωριμάζουν πιο νωρίς από τους καρπούς των φοτρωμένων δένδρων. Επίσης, η ωρίμανση του καρπού εξαρτάται από την έκθεση του χωραφιού στον ήλιο. Οι καρποί στους ελαιώνες με νότια έκθεση ωριμάζουν πιο γρήγορα από τους καρπούς ελαιώνων με βορινή έκθεση.
- Είναι πολύ σημαντικό να μην ανακατεύουμε καρπό διαφορετικής ποιότητας. Σε ένα χωράφι μπορεί τα δέντρα να έχουν άριστο καρπό ενώ σε ένα άλλο ο καρπός να είναι υποβαθμισμένος λόγω έντονης προσβολής από δάκο. Αν ελαιοποιήσουμε μαζί την παραγωγή των δύο χωραφιών θα χάσουμε την ποιότητα του καλού χωραφιού και θα πάρουμε ελαιόλαδο ενδιάμεσης οξύτητας αλλά χαμηλής ποιότητας γιατί τα μειονεκτήματα του προσβεβλημένου καρπού θα παραμείνουν στο λάδι.
- Όταν τα δέντρα έχουν διψάσει πολύ το καλοκαίρι, οι καρποί μπορεί να αποκτήσουν ιώδες χρώμα και να φουσκώσουν με την απορρόφηση νερού αμέσως μετά τις πρώτες βροχές. Αυτή η αλλαγή δεν σημαίνει ότι έχουν ωριμάσει. Στην πραγματικότητα, η ελαιοπεριεκτικότητα τους είναι μικρή. Θα χρειαστεί να μεσολαβήσει ένα διάστημα λίγων εβδομάδων με ηλιοφάνεια για να συνεχιστεί η δημιουργία λαδιού και μετά να ξεκινήσει η συγκομιδή.