Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την ειδική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών
14 Νοεμβρίου, 2020Δυνατότητα μέτρησης ελαιοπεριεκτικότητας και οξύτητας στον ελαιόκαρπο
26 Ιανουαρίου, 2021Η Διεθνή Ένωση Επιστημών του Εδάφους (IUSS) το 2002 θέλοντας να αναδείξει την σπουδαιότητα αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου προχώρησε με πρόταση της στην καθιέρωση μιας διεθνούς ημέρας για τον εορτασμό του.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 2013 καθιερώνεται και επίσημα από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η 5η Δεκεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους.
Το έδαφος αποτελεί βασική συνιστώσα της αγροτικής ζωής, της γεωργικής ανάπτυξης και της οικολογικής βιωσιμότητας και είναι η βάση για την παραγωγή τροφίμων, ζωοτροφών, καυσίμων και ινών, ενώ υποστηρίζει πολλές κρίσιμες λειτουργίες οικοσυστήματος. Προσφέρει κατοικία στους αναρίθμητους μικροοργανισμούς που πραγματοποιούν τις βιοχημικές μετατροπές – από τη δέσμευση του ατμοσφαιρικού αζώτου έως την αποσύνθεση της οργανικής ουσίας – καθώς και στα μικροσκοπικά ζώα, τους γαιοσκώληκες, τα μυρμήγκια, τους τερμίτες και άλλους ασπόνδυλους οργανισμούς. Το μεγαλύτερο μέρος της βιοποικιλότητας βρίσκεται εντός του εδάφους και όχι πάνω από αυτό.
Παρά τον πολύπλευρο ρόλο του στην ανθρωπότητα, αυτή φροντίζει με τις δραστηριότητες της να τον υποβαθμίζει και να τον εξαντλεί.
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, επισημαίνει για ακόμη μια χρονιά την σημασία του υγιούς εδάφους και την υποστήριξη της βιώσιμης διαχείρισης των εδαφικών πόρων. Απαιτούνται αλλαγές, οι οποίες ξεκινούν από το επίπεδο των καθημερινών συνηθειών έως το επίπεδο χάραξης πολιτικής.
Ξεκινώντας λοιπόν από το σπίτι μας που λέγανε και οι παλιοί, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκολόγος φροντίζει μέσω της εφαρμογής αειφόρων μεθόδων και πρακτικών καλλιέργειας στους ελαιώνες των παραγωγών του να μετριάζει τις επιπτώσεις της γεωργικής δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον και παράλληλα να αμβλύνει τα φαινόμενα διάβρωσης του εδάφους που παρατηρούνται στην περιοχή.
Ας φροντίσουμε όλοι για την διατήρηση υγιών εδαφών για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες μελλοντικές προκλήσεις, όπως η έλλειψη καθαρού νερού και η ανεπάρκεια τροφίμων.